Професия трейдър

Професия трейдър

 

Какъв е шансът някой да влезе в офиса на най-големия букмейкър за спортни залози в България и да започне да задава въпроси като “какво са спортните залози”, “какво представлява професията трейдър” и “какво е това коефициент”. Малък. Толкова малък, че никой не би заложил и лев на него. Но ето ни тук, в модерния efbet в София, задавайки точно тези въпроси на група от около 90 трейдъра. Някои са бивши футболисти, други настоящи фенове, трети идват от казина или са математици, но всички са завладени от тръпката. Онази тръпка, която те кара страшно да се вълнуваш от игра, в която всъщност не участваш – поне не на терена. Но си в нея, защото си заложил на определен на резултат, защото си използвал познанията си за спорта и си предрекъл изхода на мача.

 

Тези момчета следят стотици мачове наведнъж, управляват милиони и не могат да си позволят дори за секунда да махнат пръста си от пулса на играта. Трейдърът е онзи човек, чиято работа не започва 9 и не приключва в 5, тя е денонощна. И това, че той спи, не означава, че спортът и залозите правят същото. Той е човекът, от когото зависи всичко и нищо, защото колкото и добре да подредиш цифрите, накрая всичко се решава на терена и от съдбата. Не би трябвало да си суеверен, но със сигурност няма да помогне и да мислиш, че винаги си прав и знаеш всичко.

 

Да се върнем в офиса – на пръв поглед, всички са спокойни, подредени и концентрирани в екраните си, на които като че ли не се случва кой знае какво. Но това е привидно. На стената в стаята им има изписана поредица от цифри. Попитахме ги какво означават, знаейки какъв ще е отговорът, но той се оказа малко по-различен. “Това е истината”. Не е ли твърде променливо, за да е истина? Да, каквото и да се случи в тези 90 минути от мача, колкото и атаки, подавания и спасявания да е имало, накрая всички гледат резултата. Колкото и добре да си играл, ако резултатът е загуба за теб, ти си загубил. Ето това вече е истина. Но какво казват коефициентите? Те са родени от статистиката, не са емоционални, не са фенове на определени отбори и не се интересуват ти добре ли си играл, а дали си вкарал гол. Те са чисти, неподвластни на човешките пристрастия и настроения. Но и никой не може да отрече, че се променят, и ако усетят, че един отбор се подобрява, коефициентът бързо намаляват.

 

Трейдърът е човекът, който управлява тези могъщи цифри, следи спорта, а спортът – това е цялата ни планета, защото мачове ще има винаги, и човек е във вечно очакване на следващия мач, на следващия велик футболист и гол. Трейдърът си колекционира статистика, умее да отдава напълно на работата си и в същото време да се дистанцира от нея, защото чистото фенство би му попречило.

 

Казват, че да грешиш е част от играта. Но ако не се учиш от грешките си, ако спреш да се развиваш и да подлагаш на съмнение всичко, което чуваш, никога няма да успееш. Никога няма да се превърнеш в най-добрата версия на себе си както в професионално, така и лично отношение. Ако някой ви каже, че никога не е губил, че никога не е бъркал, значи ви лъже.

 

Тук можеш да гледаш мачове по цял ден, но това не е единственото, което те кара да идваш на работа всеки ден. Не е и хубавият офис или любопитството да следиш двубоя между математиката и спорта. Всъщност е тръпката – от победата, от загубата, от усещането да залагаш на това, в което ти вярваш, а не другите. Да си част от отбора, играейки за себе си. И като още много професии, и тази е призвание. Държи те буден, дава ти спокойствие, когато се справяш добре и те кара да вярваш, че най-хубавите неща могат да са предсказуеми.